Projecten

De N279 tussen Den Bosch en Veghel is de eerste doorgaande weg in Nederland die over slimme verlichting beschikt.

Succesvolle pilot

Het is gebruikelijk dat de verlichting langs een provinciale weg eigendom is van de eigenaar van de weg; de provincie. In Noord-Brabant was dat twee jaar lang anders. Lumi-Us werd vanaf 1 februari 2019 eigenaar van 650 armaturen plus 400 lichtmasten langs de N279 tussen Den Bosch en Veghel. De provincie was alleen nog gebruiker van het licht langs dit traject van 17 kilometer.

Met deze pilot is onderzocht of de onderhoudskosten en de energierekening dalen en of deze manier van beheer bijdraagt aan een duurzamer Nederland. Inmiddels is de pilot afgerond en kijken alle partijen terug op een geslaagde proef. Er is een energiebesparing van 54% gerealiseerd, zonder dat de veiligheid van de weg in het geding kwam en de provincie Noord-Brabant heeft de samenwerking verlengd met 6 jaar. De techniek en kennis die is opgedaan in deze pilot wordt door Lumi-Us doorontwikkeld en ingezet bij andere (potentiƫle) opdrachtgevers.

De pilot maakte deel uit van het partnerprogramma De Circulaire Weg: een samenwerking tussen verschillende provincies, gemeenten, TU Delft, ABN AMRO, de Nederlandse Waterschapsbank, Sweco en initiatiefnemer Dura Vermeer. Samen willen zij de transitie naar circulair werken in de infrasector versnellen door kennis te delen over concrete testprojecten.

Verlichting van de toekomst

Henk Hoeflake, directeur Hoeflake Infra en Beheer Online: "Met verlichting as-a-service zetten we niet alleen een stap naar duurzamere en meer circulaire verlichting. Het is ook een nieuwe vorm van het gebruik van andere databronnen die bepalen of we wel of niet gaan dimmen. Deze unieke combinatie maakt het letterlijk en figuurlijk de verlichting van de toekomst."

Verlichting van de toekomst

Bekijk de vlog!